SAKARYA / KAYNARCA - Atatürk İlkokulu

Okulumuzun Tarihçesi

OKULUN/KURUMUN TARİHÇESİ:

İlçemiz Kaynarca, Kocaeli ilinin, Kandıra ilçesine bağlı Şeyhler adında bir bucaktı. Bu bucağın merkez yerleşim yeri Hocaköy adıyla anılırdı. Bu bucakta çocukların eğitimi için açılan ilk okul ŞEYHLER MEKTEBİ'dir. Kesin açılış tarihi bilinmemekle birlikte 1917'li yıllar olduğu tahmin edilmektedir. Şeyhler Mektebine resmi olarak ilk muallim, Abdullah Efendi gönderilir. Abdullah Efendi, Hocaköy'e geldiğinde bir mektep binası yoktur. Kendisine, bir evin, boş bir odası gösterilir. Abdullah Efendi, burada çocukları eğitmeye başlar. İstiklal Savaşında Hocaköy'ü işgal eden Rumlar, 1921 şubatı sonunda okul olarak tahsil edilen binayı yakar. Yanan okulun yerine tek katlı ve devlete ait binanın iki odası okul olarak tahsis edilir. Fakat burası öğrencilere dar gelmektedir. Ayrıca öğrencilerin teneffüs yapabilecekleri bahçeleri bile yoktur. Nihayet 1928 yılında nahiyeye yeni ve müstakil bir okul yapımına karar verilir. 1934 yılında okul tamamlanarak eğitime açılır. Bu bina bucağında en görkemli taş yapısı olmuştur. Zaman hızlı geçmiş küçük yerleşim yeri büyümüş, nüfusu artmış, Kaynarca orta ölçekli bir ilçe olmuştur. Kalabalıklaşan öğrenci sayısı okula sığmaz olmuştur. Alan geniştir ve ihtiyacı giderecek okulun yapına yer vardır. İhtiyaç doğrultusunda, 1988 yılı yaz tatilinde  okulumuzun doğusuna, bugünkü okulumuzun bulunduğu yere, tek katlı bir kardeş okul yapılır. 1, 2, 3. sınıflar artık eski olan ilk binada, 4 ve 5. sınıflar ise yeni yapılan bu binada eğitime devam eder. Ancak bu okul dayanıklı değildir ve yapımından on yıl sonra, 1998 yılında yıkılmasına ve yerine dört katlı modern bir ilköğretim okulu yapılmasına karar verilir. Bugün içinde eğitim – öğretim faaliyetlerine devam ettiğimiz okulumuz 1999 – 2000 eğitim - öğretim yılında hizmete giren, yeni ve modern okulumuzdur. Bünyesinde birden sekizinci sınıfa kadar öğrenci öğrencim görmektedir. Bu günkü okulumuz zemin kat hariç üç katlıdır. 24 derslik, 3 ana sınıfı, 1 mutfak ve 3 idare odasıyla 650 (altı yüz elli) öğrenciye hizmet verme kapasitesindedir. Okulumuza ilçe merkezinden Merkez Mahallesi, Konak Mahallesi ile Orta Mahallenin bir kısmından ve taşıma alanı içindeki köylerimizden öğrenciler gelmektedir. 2012 yılında, okul müdürü Orhan ULUDAĞ ile kurum öğretmenlerinin teklifi ve bakanlığın onayıyla "Merkez İlköğretim Okulu" olan adı "Atatürk İlkokulu" olarak değiştirilir. Aynı yıl çıkarılan 4+4+4 eğitim yasasıyla da ilkokula dönüştürülür. Birçok başarılara imza atan okulumuz, yüzlerce mezunuyla ilçenin en köklü eğitim kurumu olma misyonunu korumaktadır. Okulumuz 01.09.2021 tarihinden itibaren ilkokul-ortaokul, 09.12.2022 tarihinden itibaren anaokulu-ilkokul-ortaokul olarak eğitim öğretime devam etmektedir.

Yayın: 31.12.2021 - Güncelleme: 25.01.2024 10:13 - Görüntülenme: 156